Met zoveel artikels over whisky die hier de revue passeren, zouden we nondeju nog gaan denken dat er geen andere lekkere sterke dranken meer bestaan.

Gelukkig doet 4 oktober ons eraan herinneren, dat dit bijlange niet het geval is. Haal de Red Bull maar boven vandaag  en mixen die handel, want vandaag is het Dag van de Wodka.

Maar wat kan je er nog over zeggen? Wel, na het lezen van volgende weetjes over wodka, kan die dubbele tong van jou alvast meer interessantere dingen lullen dan over het weerbericht van verleden week.

Laten we beginnen met het feit dat wodka een verkleinwoord is van het Slavische woord “водa” (vadá) dat in het Pools en Russisch ‘water’ betekent. De eerste letter ‘в’ klinkt ietwat tussen een ‘v’ en een ‘w’ als onze Slavische vrienden het woord uitspreken. Vandaar dat er twee schrijfwijzen correct zijn. In het Nederlands is ‘wodka’ echter de correcte schrijfwijze.

Een wespensteek of een kleine wonde? Geen betere manier om de wonde te desinfecteren en de pijn te verlichten dan met wodka! Een goeie slok nemen kan natuurlijk ook de pijn magisch doen verdwijnen. De drank werd zelfs rond de 12de eeuw ontwikkeld als medicijn en rond 1350 pas gedronken als normale drank. In Rusland gingen ze nog een stapje verder (of hoger), want daar werd de drank vroeger als een spiritueel drankje gezien en werd het niet drinken van de wodka tijdens religieuze evenementen gezien als een zonde. Als we de vele Russische dashcam-filmpjes bestuderen, wordt er precies tijdens het rijden veel gebeden.

Wodka en een jong bloempje mag figuurlijk gezien geen deugdelijke combinatie zijn, letterlijk gezien doet het wonderen. Voeg maar een paar druppels van de  drank en een theelepeltje suiker aan het water voor je bloemen toe. Ze blijven namelijk langer vers zo.

Maar goed dat Tante Kaat het volgende niet heeft ontdekt, anders liep ze de godganse dag strontzat rond. Restanten van stickers en etiketten laten makkelijker los als je er eerst over schrobt met een in wodka gedrenkte spons. Het is tevens goed om oppervlaktes te ontsmetten en om geurtjes tegen te gaan. Gewoon een paar druppeltjes wodka in je luchtverfrisser en sprayen maar. Laat juwelen met diamanten en edelstenen vijf minuutjes in wodka weken, spoel en droog af. Ze zullen weer blinken als nieuw.

Het volgende klinkt dan weer als muziek in de oortjes van ons Greta. Als je wodka mengt met vloeibare afwaszeep en water krijg je het meest hardnekkige onkruid weg zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. Eén druppeltje wodka bij je shampoo zou dan weer zorgen dat je haren minder snel vettig worden. Als je een paar druppels bij groene thee mengt, heb je ook een verfrissende gezichtstonic die je poriën verkleint om meeëters geen kans te geven. 

De duurste fles wodka kost ruwweg 3,6 miljoen euro per fles. Deze Billionaire Vodka werd drie keer gefilterd met ijs uit een natuurlijke en helende bron in Engeland, met Nordich Birch steenkool en met zand uit vergruizelde diamanten en edelstenen. De kristallen fles wordt met de hand gemaakt, genummerd en afgewerkt met diamanten en bladgoud.

Het feit dat er naast ethanol en water nauwelijks iets in wodka zit, maakt het redelijk neutraal qua geur. Daarom kun je wodka niet zo goed ruiken in iemands adem. Maar de fijnproever kan er meer in ontdekken. Zo kan er in het productieproces rogge, suikerbiet, aardappel of mais gebruikt worden.

Omdat wodka dus in feite niets meer is dan water en ethanol, is het zeer geschikt om vettigheid mee te verwijderen.

De traditionele manier om wodka te drinken is in elk land wel anders. De Russen drinken het puur nadat het in de vriezer gelegen heeft. Ze schenken het dan in glaasjes zo groot als een vingerhoed. Er wordt geproost, en dan gooit iedereen het vingerhoedje in één keer achterover. Dan worden er volop borrelhapjes gevreten om de innerlijke brand te blussen. In Polen wordt er ook gegeten bij het wodka drinken. Daar serveert men de wodka in een glaasje met een smalle hals, met een bolletje onderaan het glas. Deze kunnen in het ijs neergezet worden, om zo door middel van een koud glas de wodka ijskoud te houden.

Ongeveer 2,5 miljoen Russen zijn verslaafd aan de drank. Of de regering dit probleem makkelijk kan aanpakken is de vraag: de drank kent een lange geschiedenis in het land en is inmiddels een onderdeel van de cultuur: Rusland en wodka zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  

Naast dat er natuurlijk de heldere ‘neutrale’ wodka is, zijn er ook heel veel verschillende smaakjeswodka’s op de markt. Bekende varianten zijn met peper en vanille, maar ook smaken als sesamzaad, anijs, mierikswortel, honing of kaneel behoren tot de mogelijkheden. Zelfs eentje op basis van…cannabis.

Jezelf niet te pletter zuipen is een kunst op zich, maar voor ware kunst moet je bij Absolut Wodka zijn. In 1986 ontwierp wijlen pop art-virtuoos Andy Warhol een design voor het merk. 

Denk er wel aan dat wereldwijd  ongeveer 60% van de wodkaproductie illegaal is, dus zuipen op eigen risico. Maar zelfs legale kan dodelijk zijn. Vraag maar aan de erfgenamen van John Bonham, een Britse muzikant die internationale bekendheid verwierf als drummer van de rockband Led Zeppelin. Hij overleed in 1980 op 32-jarige leeftijd aan longoedeem, na het inademen van braaksel. Dat was te wijten aan overmatig alcoholgebruik. Op de dag van zijn dood had hij maar liefst 40 shots wodka gedronken.

Ach, dan liever eindigen in schoonheid met deze drank, want we willen niet dat je een slechte nasmaak overhoudt aan deze weetjes. Wat denk je bijvoorbeeld van Ceriz Vodka? Met zo’n achternaam en lichaam, begint het automatisch lichtjes te draaien in je hoofd. Schol!

https://www.instagram.com/p/B2rjVdFo8qs/

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."