Het succes van gin bewijst dat het meer dan een hype is. Consumenten experimenteren met gin dat het niet mooi meer is en er komen steeds nieuwe merken en smaken bij. 

Als er een dag is dat u als gin-liefhebber zich volledig kunt laten gaan, dan is het wel vandaag. Wereldwijd werd de tweede zaterdag van juni omgedoopt tot World Gin Day. Wat ooit begon als een dag om samen met wat vrienden te genieten van een lekkere gin-tonic, is ondertussen uitgegroeid tot een wereldbekende feestdag.

Hier alvast enkele trivia over dit lekker drankje, zodat u net voor het toasten stevig wat indruk kunt maken.

1. De naam gin stamt af van jenever, of het Franse genièvre.  Beide woorden zijn een afgeleide van het woord juniper, beter bekend als jeneverbes. De jeneverbes is niet alleen het voornaamste ingrediënt van jenever, maar ook van gin.

2. Engelse en Hollandse protestantse troepen trokken in 1618 ten strijde tegen de Spanjaarden. Dit echter niet zonder zich eerst moed in te drinken: een drankje op basis van de jeneverbes. De term Dutch Courage vindt zijn ingang . De Engelsen beseften echter niet dat twee op de drie gedistilleerde drankjes uit de geest van Belgische stokers kwamen, die naar het protestantse Nederland waren gevlucht en daar naar believen mochten stoken.

3. De term dry, zoals in London Dry Gin, heeft niets te maken met de locatie van stoken of daadwerkelijke droogte van de smaak. Het geeft aan dat alle ingrediënten in één keer zijn toegevoegd tijdens het stoken van het drankje.

4. Van gin krijgt u geen bierbuik. Of toch niet als u niet overdrijft. Een glaasje bevat ongeveer vijfenzestig calorieën, terwijl bier al snel dubbel zoveel calorieën telt.

5. Gin helpt tegen verkoudheid en keelpijn. Jeneverbessen bevatten namelijk de stof pineen,die de doorbloeding van de slijmvliezen in uw keel en longen bevordert.

6. Soms is een dure fles gin helemaal geen echte gin. Zolang de producent maar iets van gin in de fles heeft, mag hij het wettelijk gezien al gin noemen. En dus wordt de dure, gestookte gin aangelengd met water en sterke drank. Soms zit er zelfs maar 0,1 procent(!) gin in de fles en is de rest afgevuld met industriële alcohol, water en infusions. Zolang het alcoholpercentage maar minstens 37,5 procent bedraagt.

7. Gebruik bij voorkeur een tulpvormig glas met een brede basis. Dat zal de aroma’s beter kanaliseren naar de neus toe. Dit soort glas noemt men een snifter.

8. De grootste ginmarkt ter wereld zijn de Filipijnen, waar naar schatting 25 miljoen kisten per jaar worden geconsumeerd. De Verenigde Staten en Spanje zijn goed voor een respectievelijk tweede en derde plaats.

9. Met Ginventory, een Belgische smartphone app, zoekt u in een handomdraai op hoe u de perfecte gin-tonic serveert. Om de beste recepten te vinden, werden honderden distilleerderijen gecontacteerd. Ook verschillende bars en shops delen er hun recepten. 

10. Tenslotte: ook op de P-redactie is het drankje mateloos populair. Neem maar eens een kijkje naar volgende artikels. Geniet nog van deze dag en schol!

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."