Gaan we naar ‘fase 4’ en een nationaal rampenplan?

Het kind moet een naam hebben. De veelbesproken coronabarometer zou vandaag eindelijk gelanceerd moeten worden. De kans dat daar meteen nieuwe maatregelen aan vasthangen, is groot. Of het nu met kleuren of met fases (naar analogie met het terrorisme van 1 tot 4) zal worden aangeduid, het aantal dagelijkse besmettingen is drie keer zo hoog als tijdens de eerste golf en kan niet langer genegeerd worden door de regering. Zeker nu onze buurlanden de maatregelen verhogen, zijn nieuwe strengere regels onvermijdelijk. Wallonië is doorgaans geneigd om een copy-paste te doen van de Franse initiatieven.

Omdat er vrijwel over het hele grondgebied een exponentiële stijging is van het aantal besmettingen, zullen de maatregelen wellicht nationaal (federaal) zijn. Weerstand is er nauwelijks nog onder de bevolking. Het Laatste Nieuws en VTM NiEUWS hielden een grote coronapeiling en daaruit kwam naar voren dat ruim acht op de tien Vlamingen strengere maatregelen willen. Zeven op de tien zouden zelfs voorstander zijn van een avondklok voor de steden.

Niemand durft het woord lockdown in de mond te nemen, maar veel zal het niet schelen. Wellicht zal men overgaan tot het beperken van 1 contact buiten het gezin, gaat de horeca dicht en stoppen alle evenementen. Al zou De Ronde van Vlaanderen wel nog mogen starten.

Deze namiddag wordt een persconferentie – met nieuwe maatregelen – verwacht.