Eén tint grijs en één tint zwart.

In het Nederlandse stadje Wormerveer trof men bij het begin van de week een nieuwe een trein van de NS aan die aan één kant volledig grijs was gespoten, inclusief de ramen en de deuren. Hier en daar brachten de vrolijke schilders enkele accenten zwart aan, maar verder leek het op een reusachtige stalen staaf.

Met enige goede wil zou men dit kwaad opzet graffiti-kunst kunnen noemen, maar vandalisme is wellicht meer op zijn plaats.

Graffiti bestaat al van in de oudheid en betekent ‘ingekraste tekeningen’. Wat wij vandaag herkennen als graffiti is in New York ontstaan en was een soort van handtekening van straatbendes, waarmee ze hun territorium afbakenden. Later groeide het uit tot een vorm van kunst. Ondertussen is grafftie een ware plaag geworden. Geen gevel, geen kunstwerk en geen trein is nog veilig voor de signatuur van dwazen met een spuitbus.

Kunstcritici kunnen over deze actie wellicht een boom opzetten en het een conceptuele inhoud geven, maar de man in de Wormerveerse straat ergert er zich dood aan.

Wie verantwoordelijk is, is nog niet bekend. In het weekend overnachten er wel eens treinen in het station van Wormerveer en het is helemaal niet moeilijk om op het perron te geraken. Het moet alleszin een hele klus zijn geweest, want de hele zijkant van de trein is ‘verzilverd’. Langs het spoor werd een grote hoeveelheid spuitbussen gevonden.

De trein zal worden schoongemaakt en kan straks weer als een kanariegele worm door de Hollandse velden snoeven.

En toch heeft het wel wat, dat grijs .