“Schenk geen aandacht aan hem, dat is teveel eer.”

Wie een andere mening heeft over de coronacrisis, en de aanpak daarvan, wordt meteen door wetenschappers en politici – en groupe – met de grond gelijk gemaakt. In de eerste week van oktober werd professor Lieven Annemans door de collega’s gelyncht omdat hij had gezegd dat hij de groepsimmuniteit niet zou uitsluiten. Collega-wetenschappers barricadeerden daarop meteen elke opening tot dialoog en noemden professor Annemans zielig, dom en misdadig.

Gisteren gebeurde hetzelfde met professor Jean-Luc Gala, een wetenschapper met dertig jaar ervaring. Die had in Het Laatste Nieuws gezegd dat de toestand in het Brussels Gewest en Wallonië “minder erg is dan men doet uitschijnen”. De hoogleraar infectieziekten werd daarop door Marc Van Ranst van onverantwoord gedrag beschuldigd. In De Afspraak werd Gala herleid tot “een deel van het probleem”.

”Schenk hem geen aandacht, want dat is teveel eer. Er is een tweede golf, zijn ziekenhuis ligt vol. Hij was fout”, aldus Van Ranst. Minister Vandenbroucke was iets subtieler en noemde zijn uitspraak “onvoorstelbaar lichtzinnig”.

Leuk detail is dat Van Ranst opmerkte dat hij één van de eersten was die voor mondmaskers heeft gepleit en dat hij dat nog altijd doet. Wij moeten dit herschrijven van de geschiedenis helaas corrigeren. In een filmpje van de Universiteit van Vlaanderen onder de titel “Wat zegt de Wetenschap” – nog steeds te vinden op VRTNU – zegt Van Ranst op 6 april dat het virus op straat niet rondhangt en dat het dragen van een mondmasker dan ook geen zin heeft.