Meer dan de helft van coronapatiënten in Genk zijn Turkse Limburgers.

Wie denkt dat iedereen de ernst van de situatie nu wel begrepen heeft, vergist zich. Eerder meldde Bart De Wever dat het moeilijk is om bepaalde bevolkingsgroepen in zijn stad te bereiken. Er zijn nog altijd bevolkingsgroepen die door een hardleerse koppigheid, overmoed of vanuit een religieuze berusting, zich niet houden aan de opgelegde maatregelen. Sommige ‘culturen’ weigeren blijkbaar hun geïmporteerde gewoontes af te zweren en hebben niet in de gaten dat ze gevaarlijke broeihaarden creëren.

En dan zijn er nog de macho-pubers die ergens hebben opgevangen dat het corona-virus vooral ouderen treft en dat interpreteren alsof ze onkwetsbaar zijn en zich als uitverkorenen van god gewoon hun gang mogen gaan. Ze beseffen niet dat ze met hun gevaarlijke domheid rondwandelende biologische bommen zijn. 

In Limburg trekken dokters aan de alarmbel. In het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk is meer dan de helft van de patiënten van Turkse origine. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) vraagt Turkse Limburgers met aandrang om de noodzakelijke quarantainemaatregelen zo goed mogelijk op te volgen, en post een filmpje op Facebook waarin een Turkse Limburgse de situatie uitlegt: “De dokters zijn radeloos, ze weten zich geen raad en zijn in shock”, zegt ze. “Ik kreeg een verpleegster van Turkse origine aan de telefoon, en ook een dokter belde mij. Ze vragen zich af of de quarantainemaatregelen wel worden nageleefd. De moskeeën en cafés zijn gesloten, maar zijn er bijeenkomsten waar we niets van weten?”

De patiënten zijn volgens het filmpje vooral oud-mijnwerkers met een leeftijd tussen de zestig en vijfenzestig. Demir geeft op Facebook een verklaring van het Limburgse fenomeen: “Het coronavirus legt vandaag jammer genoeg de eilanden in onze samenleving bloot. Eilanden die elk hun eigen benadering hebben van wat ons allen overkomt. Het is niet onlogisch dat de Turkse gemeenschap in Genk harder wordt getroffen. Het sociale leven is er een stuk hechter. Mensen komen voortdurend bij mekaar over de vloer. Onaangekondigde huisbezoeken zijn de normaalste zaak ter wereld. Je hoeft geen expert te zijn om te vrezen dat de Turkse gemeenschap vatbaarder is voor een zeer besmettelijk virus.”

Het virus houdt nu eenmaal geen rekening met arm of rijk, geloof of kleur. De boodschap is voor iedereen dezelfde: “Blijf in uw kot.”