Economisten zijn er over eens: whisky is op dit moment de allerbeste investering die je kan maken.

Zeldzame whisky kan je zelfs een rendement van 528% in tien jaar tijd opleveren. Wel, laten we dan met deze gedachte in het achterhoofd eens kijkje nemen naar de veilingsite van Sotheby’s. Het bekende veilinghuis heeft namelijk een bijzondere online veiling met diverse bijzondere whisky’s.

Eentje die meteen in het oog springt is de 49-jarige The Dalmore L’ Anima. Wat maakt deze drank nu zo uniek? Ze is het resultaat van een samenwerking tussen sterrenchef Massimo Bottura en The Dalmore’s Master Distiller Richard Paterson.

De geschiedenis van Dalmore gaat terug tot in de middeleeuwen. Het was in 1263 wanneer een overgrootvader van de Mackenzie-Clan met gevaar voor eigen leven Koning Alexander III redde van een aanstormend edelhert.  Als dank voor deze nobele daad mocht de Mackenzie-clan het logo van een edelhert als “wapen” voeren. Indertijd stond dit gelijk aan een koninklijke erkennning. De Mackenzie-clan werd in 1886 eigenaar van de distilleerderij en vandaag siert het symbool van een edelhert nog steeds elke fles die de Dalmore distilleerderij verlaat.

De L’Anima – Italiaans voor ziel – is één van de meest zeldzame whisky’s door hen geproduceerd. Zulke whisky hoort natuurlijk niet thuis in eender welke fles, maar in een bijzondere kristallen karaf, welke is afgewerkt met een zilveren hals, stopper én een zilveren hert.

Je kan nog vijf dagen bieden en op dit moment van schrijven staat de prijs op 75.000 euro. Een flinke hap uit je budget, maar je kleinkinderen zullen je dankbaar zijn met deze investering.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."