“Kinderen zijn net zo besmettelijk.”

Wathelet is doctor in de wetenschappen (moleculaire biologie, ULB) en werkte 25 jaar in de Verenigde Staten, onder andere aan Harvard, de Universiteit van Cincinnati en een instelling gespecialiseerd in ademhalingsziekten. Op 12 februari waarschuwde hij Maggie De Block dat het coronavirus veel slachtoffers zou maken in België. De Block noemde hem toen een dramaqueen.

Vandaag waarschuwt hij opnieuw. De heropening van de scholen zal volgens de Waalse wetenschapper tot een nieuwe golf van besmettingen leiden. Hij komt met drie belangrijke argumenten:

  • Kinderen houden te weinig afstand en kunnen de de hygiënische voorschriften (handen wassen) onvoldoende volgen.
  • Leraars zullen het virus van de ene klasgroep naar de andere dragen. Gewone mondmaskers zijn onvoldoend.
  • Kinderen zijn – volgens een studie van de Duitse viroloog Christian Drosten – net zo besmettelijk als volwassenen.

Wathelet vindt dan ook dat het mogelijk gevaar niet in verhouding staat met de voordelen van een school die nog voor enkele dagen opengaat.

Maar onze Vlaamse experten zijn het daar niet mee eens. Microbioloog Herman Goossens (UA) zegt dat de conclusie van Drosten – die nochtans internationaal zeer hoog aangeschreven staat – statistisch veel te weinig onderbouwd is. Kinderen zijn volgens Goossens weinig gevaarlijk voor volwassenen. Ook virologen Marc Van ranst en Steven Van Gucht blijven erbij dat de heropening van de scholen, nu vrijdag, perfect veilig is en dat kinderen geen belangrijke motor zijn voor de verspreiding van het coronavirus. En ook Wilmès zei tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad dat ouders geen schrik hoeven te hebben.

Dus? Wie zullen we geloven