Het wonderproduct van de jaren zestig zingt stilaan haar zwanenzang.

In 2019 besliste de EU om vanaf 2021 plastic wegwerpproducten te verbieden als daar duurzame alternatieven voor bestaan. Het gaat dan om plastic borden, bestek, rietjes, ballonnenstokjes en wattenstaafjes. Het verbod moet bijdragen aan het verminderen van de plastic afvalberg. De lidstaten engageerden zich zich er verder toe om tegen 2029  90 procent van alle gebruikte plastic flessen terug in te zamelen. Ten laatste in 2025 moeten flessen voor minstens 25 procent uit gerecycleerd materiaal bestaan, en in 2030 voor minstens 30 procent. Tot slot werd er een “uitgebreide verantwoordelijkheid voor producenten” ingevoerd: producenten van plastic afval moeten opdraaien voor de kosten van de inzameling, het transport en de verwerking van plastic afval.

In de rest van de wereld ziet men eerder locale initiatieven met uitzondering van wereldmacht China die zich onverwachts aandient als een groene kandidaat. Eerder kwamen ze al met een verbod op invoer van te recycleren plastic naar hun land, nu verbieden de Chinezen een vrijwel algemeen verbod op plastic. In de grote steden worden plastic wegwerpzakjes verboden en zullen plastic rietjes niet meer te krijgen zijn, ook afhaalmaaltijden in plastic en plastic bestek worden verboden. Hotels mogen niet langer een plastic tandenborstel in de kamer leggen. En dat is nog maar een begin.

De Chinese overheid geeft zichzelf vijf jaar zich zoveel mogelijk van plastic te bevrijden. China is één van de grootste producenten en consumenten van plastic in de wereld. Wanneer China de strenge regels straks ook op haar importproducten toepast, kan het niet anders dan dat de rest van de wereld moet volgen.