Na het debacle van gisteren is de storm in het Europees parlement nog niet gaan liggen. Volgens ’s werelds favoriete Europarlementariër Guy Verhofstadt zullen Polen en Hongarije moeten plooien voor de regels van de EU, maar intussen gooit ook Slovenië zich in de strijd. 

Het vetorecht is een blijft een vreemde eend in de bijt, maar onze Europarlementariërs maken hier gretig gebruik van. Het verbaasde gisteren dan ook niet dat Hongarije en Polen hun laars lapte aan het Europese begrotingsakkoord voor de komende 7 jaar dat op tafel lag. De reden? Beide landen gaan niet akkoord met de afspraken omtrent de gelijkheid en vrijheid van de rechtsstaat, waarvoor ze zelf onder vuur liggen. Ook Slovenië sluit zich aan bij het lijstje der klaagzangers. 

Guy Verhofstadt is niet te spreken over de gang van zaken. “In de loop van volgende week zullen ze hun houding moeten bijstellen. Ons standpunt zal niet veranderen.” Toch liggen er alternatieven op tafel om de begroting van 1800 miljard euro te kunnen doorvoeren. “Laat de 25 andere landen een versterkte samenwerking aangaan, net zoals het geval was bij de invoering van de euro.” Volgende week wordt er verder onderhandeld.