Minister Verlinden (CD&V) minimaliseert dreiging Grijze Wolven in België

In de Commissie voor Binnenlandse Zaken was er een bezorgdheid van kamerlid Georges Dallemagne (cdH) over de Grijze Wolven, de nationalistische Turkse (jongeren)organisatie, in België.

In het Westen staat de groepering bekend als een fascistische en racistische beweging en is in het verleden zowel via de Turkse staat, het leger of maffioze organisaties, betrokken geweest bij liquidaties en aanslagen op andersdenkenden. Naast de extreemrechtse signatuur worden de Grijze Wolven ook als panturkistisch en neofascistisch gezien.

De Grijze Wolven zijn te herkennen aan het typische handgebaar. De wolvensnuit wordt gemaakt door de wijsvinger en pink op te steken als oortjes en met de middel- en ringvinger samen met de duim de snuit te vormen. Het is het typische Grijze Wolvengebaar. Dallemagne: “Er zouden op accounts in het buitenland zeer precieze bedreigingen geuit zijn aan het adres van onderdanen van Armeense origine die in de humanitaire hulpverlening actief zijn. Frankrijk is van plan de organisatie Grijze Wolven te ontbinden. Hoe zit het in België?”

De Armeense genocide is de naam voor de volkerenmoord gepleegd op tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk (Turkije) ten tijde van het regime van de Jonge Turken.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden reageert: “Wat de Grijze Wolven betreft, bestaat er bij ons een latente dreiging, die tot uiting kan komen door intimidatie, kleine incidenten of onwettige handelingen ten aanzien van opposanten. Hun officiële vertegenwoordigers veroordelen echter elke vorm van geweld. We beschikken niet over recente informatie die erop zou wijzen dat de dreiging ten aanzien van de Armeense gemeenschap in ons land toegenomen zou zijn. Het valt echter niet uit te sluiten dat individuen op eigen houtje tot geweld overgaan. Recente betogingen van de Armeense gemeenschap hebben niet geleid tot een verstoring van de openbare orde. We moeten echter waakzaam blijven zolang het conflict voortduurt.”

Dallemagne is niet echt onder de indruk van het antwoord van Verlinden: “Wat de Grijze Wolven betreft, moeten we toch via krachtige symbolische acties tonen dat sommige grenzen niet mogen worden overschreden. Een jarenlange hersenspoeling is de voedingsbodem voor terrorisme. Hoewel de vertegenwoordiger van de Grijze Wolven niet meteen tot haat oproept, creëert hij toch een zekere permissiviteit die tot geweld kan leiden. In de folder die in Mechelen gebust werd, wordt de Armeense genocide ontkend. In Frankrijk zou dergelijk drukwerk gewoon verboden zijn.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More