De grootste kernramp in de geschiedenis is ongetwijfeld die van Tsjernobyl . Het is nu meer dan 30 jaar geleden dat de nucleaire ramp zich voltrok. We krijgen nu in de nieuwe serie het verhaal van wat er gebeurde op 26 april 1986 in het stadje.

Tsjernobyl is een niet te missen HBO-miniserie, met in de hoofdrollen Jared Harris (Mad Men), Stellan Skarsgård (Thor) en Emily Watson (The Theory of Everything).

De trailer geeft op een ijzingwekkende wijze de gevolgen van de ramp weer. De makers beweren dat ze weinig drama aan de echte gebeurtenissen hebben toegevoegd. “De ramp en alles wat volgde was zo heftig en meeslepend dat de kijkers niet weten wat ze zien,” aldus schrijver Craig Mazin. Hij is de man die zorgde voor het tweede en derde deel van de Hangover-franchise. Met Johan Renck – die ook zorgde voor Breaking Bad – aan boord ziet het er goed uit.

VN-rapporten schatten het aantal stralingsslachtoffers die op korte of langere termijn zijn overleden op 200.000. Nog steeds krijgen mensen leukemie, schildklierkanker, erfelijk overdraagbaren aandoeningen en worden er verminkte baby’s geboren, als gevolg van de ramp.

Het is nog niet duidelijk of er een Vlaamse zender de serie oppikt. Wij  kunnen in ieder geval niet wachten.