“Mijn cliënt is een modelgevangene en er is absoluut geen risico op nieuwe feiten.”

Vorig jaar werd André Gyselbrecht door het Gentse Hof van beroep veroordeeld tot 21 jaar cel voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. Gyselbrecht bekende zijn rol als opdrachtgever voor de kasteelmoord. Saelens werd op 31 januari 2012 afgeknald in zijn kasteel in Wingene. Vandaar ook de naam ‘kasteelmoord’. Het was een ophefmakend proces dat zich afspeelde in de biotoop van rijke West-Vlamingen.

Begin dit jaar kreeg Gyselbrecht al na 8 maanden een kadootje van het kabinet van Koen Geens (CD&V) en mocht hij als gunst in het weekendje in zijn eigen bedje gaan slapen.

Nu vonden Gyselbrecht en zijn advocaat Johan Platteau dat de tijd rijp was voor een enkelband. Volgens zijn advocaat waren “alle adviezen van psychologen, psychiaters en de psychosociale dienst positief.”

Het parket gaf echter een negatief advies en de Gentse strafuitvoeringsrechtbank heeft dat gevolgd. Veroordeeld worden tot 21 jaar cel en na een jaartje thuis gaan zitten met enkelband is zelfs voor iemand met geld nog wat vroeg.