“Kom het maar eens uitleggen!”

Nu het coronavirus in kracht afneemt, vinden de Fédération nationale des infirmières de Belgique (FNIB) en de Fédération des infirmiers indépendants de Belgique (FIIB) de tijd rijp om de Belgische staat en federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) te dagvaarden. Samen met 56 verplegers en verpleegsters verwijten ze De Block nalatigheid en gebrek aan voortschrijdend inzicht tijdens de coronacrisis. Volgens de federaties werd het zorgpersoneel met onvoldoende middelen in levensgevaarlijke situaties aan hun lot overgelaten.

Het initiatief komt vooral vanuit Wallonië waar in volle coronacrisis al werd geschreeuwd om de de kop van De Block. Ze was dus verwittigd. “Al onze pogingen om gehoord te worden waren tevergeefs”, zeggen de aanklagers nu. “De federaties zochten maskers en beschermingsmateriaal, vroegen om systematische testen en psychologische ondersteuning, zonder enige consideratie door de minister.”

Dit zou wel eens een eerste van vele initiatieven kunnen zijn, die klaarheid moeten scheppen over de manier waarop onze overheid omging met de coronacrisis. Het begrip ‘onderzoekscommissie’ is al meermaals gevallen, wanneer voor de zoveelste keer tekenen van onkunde en nalatigheid werd vast gesteld bij telkens weer dezelfde ministers. Het is wachten op politieke initiatieven in deze.