Hoezo, het lag er toch al zo vol met coronapatiënten dat er moesten overgebracht worden naar Aalst?

Marc Van Ranst trekt alweer aan de alarmbel. Volgens sommige grapjurken zou hij beter eens aan zijn eigen bel trekken om stoom af te laten zodat-ie daarna hopelijk wat minder pessimistisch is, maar met die mening zijn we niet veel natuurlijk. De ziekenhuizen stromen alweer vol, en volgens de viroloog zullen er straks dagelijks alweer tientallen doden te betreuren vallen. Krantenkoppen maken mensen zo bang, dat ze tot hun vijfenzestigste in hun kot willen blijven. En dan geen 1500 euro pensioen (bruto of netto?) krijgen natuurlijk, want ze hebben te lang in hun kot gezeten.

En de ziekenhuizen liggen nu al overvol. Dat was de voorbije dagen in het nieuws: bij UZ Brussel zijn er inmiddels zoveel coronapatiënten, dat er mensen naar een hospitaal in Aalst moesten overgebracht worden.

Als we zelf de cijfers op Sciensano raadplegen, dan geraken we daar eigenlijk niet wijs uit. Reken even mee. Op 3 oktober lagen er in totaal 819 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen. Er worden gedurende de dag 73 nieuwe patiënten opgenomen, 74 worden er weer ontslagen. Op 4 oktober liggen er plots 866 patiënten in de ziekenhuizen. Allicht werden er ‘s nachts 48 patiënten in de vondelingenschuif gedropt. Of stiekem door de schouw gekropen, da’s ook een mogelijkheid natuurlijk.

Meester Knapen is een raadsvrouw die peinst dat we op het gebied van corona niet correct bericht worden. Ze steekt zo’n beetje al haar vrije tijd in research hieromtrent, en er zijn ook mensen die haar op de hoogte stellen van bepaalde situaties. Noem het klokkenluiders (m/v).

Zij kreeg van vier verschillende verpleegsters van het UZ in Brussel – die volgens haar niet weten van elkaar dat ze ‘klokkenluider’ zijn – te horen dat er op de dag dat het ziekenhuis ‘overvol’ lag met coronapatiënten, er op dat moment 24 mensen daar daadwerkelijk opgenomen waren met corona.

“Marc Noppen verdraait de zaken”, wist er eentje te vertellen. “Hij zegt dat de capaciteit in Brussel verzadigd is, maar dat is niet zo. Hij zou moeten zeggen dat de bedden op één corona-afdeling bezet zijn, maar wij hebben nog veel plaats.

Wanneer we dit navragen bij een verpleegster die we kennen, blijkt het inderdaad zo te werken. In het ziekenhuis waar zij werkt, zijn er tien bedden voorzien voor eventuele coronapatiënten (waarvan er op dit moment één bezet zou zijn), op een totaal van 250 bedden. Wanneer die alle tien bezet zouden zijn, dan wil dat nog niet zeggen dat het ganse ziekenhuis vol ligt – het beeld dat nu geschept wordt bij UZ Brussel.

Een andere verpleegster legt uit aan meester Knapen, dat al die 24 mensen die op dat moment waren opgenomen in UZ Brussel, niet per se corona-ziek waren: “Dat zijn mensen die positief getest hebben en die uit voorzorg op de corona-afdeling zijn gezet, maar die 24 hebben niet allemaal corona.”

Ook dat zou kunnen kloppen: eenieder wie dezer dagen in het ziekenhuis opgenomen wordt, krijgt de verplichte PCR-test door zijn strot neus geduwd. Ga je binnen om je scheve neus weer recht te laten zetten – we noemen maar wat – maar test je positief, dan ben je corona-patiënt.

https://www.facebook.com/carine.knapen1/posts/3150167908425118

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.