Kansspelcommissie verplicht goksites om mensen wakker te schudden.

Uit onderzoek op de Belgische bevolking van 18 jaar en ouder bleek in 2016 dat in totaal 5,2% gokkers risicovolle (4,3%) of problematische (0,9%) gokkers zijn. Dat komt neer op 467.081 personen ( 386.240 risicovolle spelers en 80.841 problematische spelers).

In 2016 vroegen 4.402 personen bij de Kansspelcommissie een vrijwillig toegangsverbod aan voor casino’s en speelautomatenhallen. In totaal waren op 31 december 2016 26.782 vrijwillige uitsluitingen actief bij de Kansspelcommissie. 314 daarvan waren op verzoek van een derde (partner, ouder of kinderen van de gokker) opgesteld. Gokken is ook terug te vinden op de druglijn en is samen met ‘gamen’ de vreemde eend in de bijt, maar daarom niet minder problematisch.

Recentere cijfers zijn er niet, maar je kan ervan uit gaan dat er weinig of niets veranderd is. 

De kansspelcommissie wil nu preventief ingrijpen en verplicht goksites om hun klanten te informeren over de mogelijke risico’s van deelname aan kansspelen of weddenschappen. Dat moet via notificaties en pop-ups, die verschijnen tijdens het online gokken. Om de tien minuten verschijnen er boodschappen en vragen als “wanneer ben je laatst buiten geweest?” of  “Wanneer heb je laatst gegeten?”. De kansspelcommissie wil met die vragen spelers via zelfevaluatie aanmoedigen om na te denken over hun gedrag.

Maar het blijft gok.