‘Beloftes zijn er om verbroken te worden.’

Niet Kristof Calvo (Groen), maar Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wordt de nieuwe vicepremier. De Croo krijgt zo zijn maatje aan zijde. Wie over een korte termijn geheugen beschikt, herinnert zich de algehele verontwaardiging toen Gwendolyn Rutten – toen nog partijvoorzitter van Open Vld – Paul Magnette aan het opvrijen was en de Vlaamse ziel wilde verkopen door in paars-groen te stappen. Ook binnen de eigen liberale partij gingen toen de haren rechtop staan.

Het clubje Van Quickenborne en Egebert Lachaert staken toen een vuurtje aan om Rutten uit te roken. In een interview met VTM zei Van Quickenborne toen het volgende: “Onze partij verliest jaar na jaar kiezers. In 2004 haalden we 24 procent, nu staan we op 13 procent. De partij moet van koers veranderen”, aldus Van Quickenborne. “Onze partij is veel te veel naar links opgeschoven en daar betalen we nu de tol van.” Een sneer naar Rutten waarover hij – op politiek geslepen wijze – zei dat de verantwoordelijkheid niet terug te wijzen was naar één persoon. “Dat zou al te makkelijk zijn.”

Veertien maanden later wordt Vincent Van Quickenborne vicepremier van het linkse paars-groen. Dat betekent dat hij niet langer de zittende burgemeester kan zijn van Kortrijk. Hij werd burgervader van die stad in 2013. Na de lokale verkiezingen in 2018 werd de lokale lijst ‘Team Burgemeester’ – gebouwd rond Open Vld en Van Quickenborne – de grootste partij. Van Quickenborne kon zo burgemeester blijven en zette zijn ambt verder met dezelfde coalitie. Hij beloofde toen om zeker de rit uit te doen als burgemeester, maar die belofte zal hij nu dus niet nakomen.