Terwijl wij volle bak de supermarkten aan het bestormen zijn om alles in gereedheid te brengen voor kerstavond, viert de Joodse gemeenschap ondertussen Chanoeka.

Van 23 december tot 30 december vieren Joden wereldwijd het lichtjesfeest. Met Chanoeka – dat inwijding betekent –  steekt het Joodse volk acht dagen lang iedere dag een kaarsje van de ‘chanoekia’ aan. Tijdens Chanoeka gedenken de Joden de herovering van de Tweede Tempel in Jeruzalem. Volgens de Talmoed vond de leider van de opstand, Judas Makkabeüs, een olielamp die de vijand had achtergelaten. Hoewel die maar olie voor één dag bevatte, bleef de lamp dagenlang branden. Hij doofde pas toen Makkabeüs en de zijnen nieuwe gewijde olie vonden.

Tijdens deze viering staat vooral de achtarmige kandelaar – de menora – centraal. Laat het weer over aan een paar vernuftige creatievelingen om ook de Joodse stoners een plezier te gunnen. Aldus maak kennis met de Menorah Bong. Je kan er tabak of andere middelen mee roken, maar iedereen weet dat een bong voornamelijk gebruikt voor wiet of hasj. Doordat de rook kan afkoelen voordat die geïnhaleerd wordt, en dus minder scherp in de keel is, wordt het roken door een bong vaak als plezierig ervaren.

Met maar liefst acht pijpjes die je kan vullen, komt die impact ook acht keer harder aan. 

Deze gelimiteerde editie kost wel een dikke 375 euro, maar ze gaan je zelfs horen lachen tot in Aalst.

https://www.youtube.com/watch?v=c5uMRhj_N6Y

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."