Politie gaat niet langer waarschuwen, maar verbaliseren.

Via een omzendbrief krijgt de politie de opdracht om vanaf nu elke inbreuk op de afgekondigde maatregelen te beboeten. Het parket laat weten dat de periode van sensibiliseren en waarschuwen voorbij is en dat iedereen voldoende op de hoogte is van de ernst van de situatie en de maatregelen die zijn opgelegd.

Bij een eerste overtreding krijg je een boete van 250 euro. Handelaars betalen 750 euro boete. Wie een tweede keer betrapt wordt, mag zich verwachten aan een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Die kan gevangenisstraffen van 8 dagen tot 3 maanden opleggen en geldboetes van 208 tot 4.000 euro.

Bedrijven die de regels van social distancing niet toepassen voor hun personeel, krijgen een minnelijke schikking van 1.500 euro. Bij een tweede inbreuk volgt er een dagvaarding.

Voor samenscholingen, niet-essentiële verplaatsingen, het organiseren van een feestjes of sportactiviteiten of er aan deelnemen, volgt een proces-verbaal en het voorstel tot een minnelijke schikking van 250 euro.

Cafés en niet-voedingswinkels, die ondanks het verbod nog open zijn, zullen een minnelijke schikking voorgeschoteld krijgen van 750 euro. Wie een tweede keer betrapt wordt, mag zich verwachten aan een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank.

Wie rondbazuint dat hij/zij besmet is en opzettelijk naar iemand hoest of niest, riskeert een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar. Wie opzettelijk niest of hoest op voedingswaren, kan vijf jaar krijgen.

Duidelijk!