In je adamskostuum tussen de lakens duiken is gezond. Wij leggen je uit waarom.

Je wordt er slanker van

Idealiter is je lichaamstemperatuur ‘s nachts zo’n één graad lager dan overdag. Het helpt je niet alleen om beter in te slapen. Vanwege de lagere temperatuur, zal je lichaam meer zogenaamd ‘bruin vet’ produceren om je warm te houden. En dat klinkt gek, maar van bruin vet word je slanker. Door die omzetting van ‘wit vet’ naar ‘bruin vet’ gaat je metabolisme ook sneller werken, waardoor je meer calorieën gaat verbranden. Een groep Nederlandse wetenschappers vond dat je met naakt te slapen – op voorwaarde dat je geen extra deken op je bed legt natuurlijk – zo’n zes procent extra calorieën verbrandt.

En geef toe: er is toch geen makkelijkere manier om calorieën te verbranden dan in je blootje tussen de lakens te kruipen?

Het helpt je om je jeugdigheid te bewaren

Een iets lagere lichaamstemperatuur ‘s avonds heeft niet alleen een positieve invloed op de verbranding van calorieën, maar ook op de aanmaak van melatonine. Dat wordt ook wel het ‘slaaphormoon’ genoemd en zorgt ervoor dat je ‘s avonds vaak krijgt, om ‘s morgens uitgerust uit bed te stappen. Recente studies hebben echter ook aangetoond dat melatonine de aanmaak van collageen een boost geeft. Dat is een stofje dat je huid elastisch houdt, zodat die langer vrij blijft van rimpels.

Je hebt minder stress

Het hangt een beetje af van je slaapcyclus, maar de meeste mensen zijn in hun diepste slaap ergens tussen 23u en 3u. Tijdens die diepste slaap wordt er weinig of geen ‘stresshormoon’ cortisol geproduceerd. Daarna gaat die productie weer op volle toeren draaien, om ons klaar te maken voor de volgende (drukke) dag. Wanneer je in je blootje slaapt – en je dus het lichaam iets koeler houdt – zal je diepe slaap echter langer duren, waardoor ook de aanmaak van cortisol verminderd wordt.

Je geslachtsdelen kunnen ademen

Nagenoeg alle gynaecologen zijn het er over eens: vrouwen die daar vanonderen niks aanhebben ‘s nachts, die hebben minder kans op vaginale infecties. Als het vrouwelijk geslachtsdeel dag én nacht warm gehouden wordt, dan wordt het daar een kwekerij van bacteriën. Er zitten daar goeie bacteriën tussen, maar ook stouteriken die infecties kunnen veroorzaken.

Maar ook de heren doen er hun voordeel mee. Onderzoekers aan de Stanford Universiteit deden een test bij vijfhonderd mannen over een periode van twaalf maanden. Mannen die in hun blootje sliepen, hadden 25 procent minder ‘beschadigd’ genetisch materiaal in hun zaadjes, dan de venten die ‘s nachts hun onderbroek aanhielden.

Het is goed voor je relatie

Als je elkander eens goed vastpakt terwijl je beiden een flanellen pyjama draagt, dan is dat natuurlijk niet onaangenaam. Maar bij huid-op-huid-contact gaat ons lichaam veel meer van het hormoon oxytocine produceren. Dat hormoon heeft wat functies en ‘bijwerkingen’, en één daarvan is dat we goesting krijgen om van jetje te geven. En we weten allemaal dat dat lekker én gezond is.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.