Politiek frustreert de wetenschap.

Virologen en epidemiologen vinden het onbegrijpelijk dat er geen doortastende maatregelen werden genomen door de Nationale Veiligheidsraad. “Wij hebben weinig tijd”, zegt professor Pierre Van Damme. “Wedden dat we binnen een week spreken van een gemiste kans”, zegt KU Leuven-rector Luc Sels. Volgens de wetenschappers is het al 5 na 12. “Hoe later we maatregelen nemen, hoe ingrijpender die zullen moeten zijn.”

Bovenop de slechte cijfers – we zitten ondertussen aan een zevendaags gemiddelde van 220,6 nieuwe besmettingen – komt Sciensano met de alarmerende mededeling dat er geen sprake meer is van lokale uitbraken, maar dat het virus zich onder de hele bevolking verspreidt. Volgens epidemioloog Van Damme hebben lokale lockdowns zelfs geen zin meer.

De waarschuwingen zijn duidelijk, en toch kiezen de politici voor een zachte aanpak. Volgens de experten werd op de Nationale Veiligheidsraad zelfs nog overwogen om versoepelingen door te voeren. Aan de sociale bubbels van vijftien per week wordt niet geraakt. Het pleidooi van onder anderen epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) en viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) om dat terug te schroeven naar tien, kreeg geen gehoor. Aan tafel waren nochtans behalve Erika Vlieghe ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) er voorstander van. Maar zeker voor Wilmès was het onbespreekbaar.

Er komen nieuwe maatregelen voor wie van het buitenland komt, maar het systeem staat nog niet op punt en de communicatie is zoals gewoonlijk verwarrend. De regering wil een totale lockdown vermijden om de economie niet verder te schaden.

De toekomst zal uitwijzen wie gelijk krijgt. Al koop je niet veel met dat gelijk. “Of je het nu leuk vindt, of niet. Het virus gaat niet weg”, zegt Erika Vlieghe. Volgens haar duurt het nog een jaar, anderhalf jaar. “En zolang er geen vaccin is, zullen we in deze situatie blijven zitten.”