Laat me beginnen met mijn eigen vakgebied: economie. Dat is geen wetenschap, maar we proberen wel de wetenschappelijke methode te gebruiken.

Waarom is het geen wetenschap zoals natuurkunde? Omdat een bepaalde actie niet altijd tot dezelfde resultaten leidt.

Een voorbeeld uit de fysica: water kookt onder welbepaalde omstandigheden altijd bij 100 graden celsius. Dat is wetenschappelijk bepaald.

In de economie is dat anders. Je kan bepaalde macro-economische recepten gebruiken om een recessie te bestrijden, maar eigenlijk weten we niet goed of deze werken.

Een ander voorbeeld: volgens de monetaristen is er een verband tussen de geldhoeveelheid en de prijsstijgingen (of dalingen). Soms is dat zo, maar soms ook niet. Intrest verhogen of verlagen, zelfde probleem. Economie is dus geen wetenschap, wat sommigen ook beweren.

En de virologen dan? Wat in de eerste plaats opvalt is dat er nogal wat virologen uit de diergeneeskunde komen.
Ene Albertus Dominicus Marcellinus Erasmus (Ab) Osterhaus schreef het proefschrift Feline infectious peritonitis: identification, propagation and epidemiology. Peritonitis is buikvliesontsteking.

Bij ons heb je de sympathieke Van Gucht. Hij groeide op een boerderij op. Als jongeman begon hij zich te interesseren voor dierenziekten. Hij ging diergeneeskunde studeren en behaalde een master in de Diergeneeskunde aan de Universiteit Gent  in 2000. Vijf jaar later behaalde hij zijn doctoraat in de Diergeneeskundige Wetenschappen.

Volgens sommigen komt het nieuw coronavirus van de beestjes, dus dat zou een verklaring kunnen zijn voor al die virologen die uit de diergeneeskunde komen.

In die dierengeneeskunde zou je het nieuw coronavirus natuurlijk makkelijk kunnen aanpakken: je doodt alle besmette dieren zoals bij de gekkekoeienziekte (Boviene spongiforme encefalopathie) en klaar is Kees. Met het nieuw coronavirus is dat anders, maar het zou wel een drastische oplossing zijn. Laten we de politici evenwel niet op ideeën brengen.

Eigenlijk hebben virologen geen idee over de juiste aanpak. Dat is niet verwonderlijk aangezien het om een nieuw virus gaat. We weten amper iets. Af en toe hoor je wel eens iemand eerlijk zeggen dat we blind varen, zoals een kapitein zonder kaart (en sterrenhemel). Maar die eerlijke wetenschappers zijn toch vrij zeldzaam (en komen in elk geval niet vaak aan bod in de media).