Virologen plegen een kleine staatsgreep

Wetenschap maakt plaats voor macht.

Dinsdag werd het adviesorgaan Celeval ten grave gedragen. De overheid wordt voortaan geadviseerd door de Risk Assessment Group (RAG). Een zoveelste naamsverandering zou je denken, maar niets is minder waar. Celeval was destijds de vervanger van de GEES en was in het leven geroepen om de stem van de wetenschappers te dempen. De adviesgroep werd uitgebreid met niet-virologen zoals voormalig Bpost-topman Johnny Thijs en gezondheidseconoom Lieven Annemans. Zij moesten ons leren leven met het coronavirus. Maar ‘anders denken’ werd door de virologen niet gesmaakt, en Lieven Annemans werd door de collega’s zo intens vernederd dat hij de eer aan zich hield en opstapte.

“Het advies van virologen en epidemiologen is voor mij het belangrijkst. Zij zijn de mensen naar wie ik dagelijks luister”, zei Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bij zijn aanstelling als minister van Volksgezondheid. Economen en sociologen werden figuranten. De komst van de nieuwe coronacomissaris Pedro Facon, paste volledig in die filosofie. Die nam zelfs één expert die de strenge lijn aanhangt – Erika Vlieghe – op in zijn persoonlijke team. Diezelfde Facon maakt nu een einde aan de multidisciplinaire Celeval en vervangt die door een RAG waarbij de focus puur op de volksgezondheid komt te liggen. Vandenbroucke en Facon kiezen dus duidelijk de kant van de medische wetenschappers. Het is Facon die straks het finale advies zal geven, ingefluisterd Erika Vlieghe en het beruchte WhatsApp-groepje van wetenschappers.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More