“We moeten durven spreken over een nieuwe lockdown”

Eén voor één komen de bekende wetenschappers van het land met de boodschap dat een lockdown niet langer te vermijden is. Erika Vlieghe noemt het voorzichtig “nadenken over bijkomende maatregelen”. Steven Van Gught zegt in De Wereld Vandaag dat er “sowieso over een nieuwe lockdown gepraat moet worden”. In Wallonië is de taal strijdvaardiger. De toestand is er ook dramatischer. In Luik vreest men in de ziekenhuizen voor Italiaanse toestanden waar zieken in de gangen liggen te sterven. Volgens de Franstalige microbioloog Emmanuel André – die we nog kennen van de dagelijkse persconferenties – moet er zonder meer een nieuwe lockdown komen: “Liever gisteren dan morgen.” Argument van de wetenschappers: de cijfers van vandaag zijn slechter dan toen in maart de eerste lockdown werd ingevoerd.

Tussen 12 en 18 oktober kwamen er gemiddeld dagelijks 9.692,6 coronabesmettingen bij. Dat is een stijging met 75 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Gisteren was sprake van een stijging met 68 procent, de dag ervoor met 69 procent. In totaal raakten al 253.386 mensen besmet met het virus. Dat zijn er 13.227 meer dan gisteren.

Vrijdag komt het Overlegcomité bij elkaar en kunnen er knopen worden doorgehakt. Aan Vlaamse kant is het verontrustend stil bij de politici. Aan Franstalige kant voeren ze mee de druk op. “Het moet strenger, anders loopt het uit de hand”, zegt Georges-Louis Bouchez (MR) en ook Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) stuurt aan op extra maatregelen.

Wordt het straks weer een wedstrijdje Vlaanderen – Wallonië?