De één zijn dood, de ander zijn brood.

De mobiele game Plague Inc. stond vorige week op nummer één in de top van betaalde mobiele games. De website van Game Inc. ging zelfs even offline omdat er te veel spelers tegelijkertijd waren.

Plague Inc, dat beschikbaar is op IOS, Android of Steam en consoles bestaat al sinds 2012. De bedoeling is dat je een ziekte en strategie uitkiest waarmee je de wereld wil gaan besmetten. Maar je kan de ziekte ook gaan tegenhouden of bepalen waar ze uitbreekt. Spelers moeten een virus, parasiet of andere ziekteverwekker loslaten op een eerste patiënt. Daarna is het de bedoeling om het virus zo wijd mogelijk te verspreiden, en er alles aan te doen om maatregelen van de mens onschadelijk te maken.

De makers zeggen dat bij elke nieuwe uitbraak van een virus er meteen een toename merkbaar is van het aantal gamers. Mensen worden geprikkeld door de realiteit en willen dat naspelen. Maar de ontwerpers van Plague Inc willen mensen er toch voor waarschuwen dat ondanks het feit dat de game heel realistisch en informatief is, het toch een spel blijft en geen wetenschappelijk model.

Ndemic Creations, die de game uitbrengt, kwam daarom met een waarschuwinng op twitter: “De huidige uitbraak van het coronavirus is een echte situatie die gevolgen heeft voor heel veel mensen. We raden gamers aan om hun informatie altijd bij gezondheidsdiensten te halen.”