Kunstenaars zijn een ras apart en meestal verkeerd begrepen.

Maar veelal doen ze jou voor lul staan met hun diepzinnige kunstwerken en niet andersom. Behalve bij de Marokkaanse artiest ‘Amigo’. De autoriteiten in Mehdi in Marokko konden niet echt lachen met de kunstzinnige fratsen van onze vriend.

Zij lieten zijn creatie vernietigen vooraleer die zelfs volledig af was. “Ik was nog niet eens klaar!”, verklaart de emotioneel aangeslagen Amigo tegenover nieuwsdienst ChoufTV.

Zijn creatie – twee enorme visbeelden – waren geïnspireerd door een fontein in de Spaanse hoofdstad Madrid. Er moest slechts nog enkele rugvinnen aan toegevoegd worden en de huidachtige kleur zou een koperen afwerking krijgen.

Maar het kwaad was al geschied. Beelden van het onvoltooide kunstwerk gingen al snel viraal. Resultaat? Piemel-memes met een natte twist in overvloed. Bewoners van de stad riepen al snel op tot verwijdering van het ‘smakeloze kunstwerk’.

Volgens Amigo had hij slechts ‘een zeer klein budget’ gekregen waardoor hij zijn werk niet snel genoeg kon afmaken. Voor het uiteindelijke resultaat zou Turkse achtergrondmuziek worden toegevoegd, en een lichtshow die ritmisch meedoet met de waterfontein op de rotonde. 

“Marokkanen begrijpen mijn kunst niet en dat breekt mijn hart”, aldus Amigo. Amigo zegt spijt te hebben dat hij het kunstwerk niet had bedekt totdat het klaar zou zijn.

In een poging om geen gezichtsverlies te lijden verklaarde het stadsbestuur van Kenitra op sociale netwerken dat het standbeeld niet op haar grondgebied staat en daarom niet onder haar verantwoordelijk valt.

Tja, je weet wat ze zeggen, als de vis goedkoop is, stinkt hij.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."