Defensie zoekt hooggespecialiseerde profielen.

De digitalisering is een bedreiging. Cyberaanvallen kunnen meer schade aanrichten dan nucleaire wapens. Cybercriminelen kunnen de systemen die ons dagelijkse leven aansturen, hacken, besmetten en vernielen. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zet daarom haar schouders onder een ‘cybermacht’ binnen het leger. Haar beleidsnota is heel ambitieus en vertrekt daar waar haar voormalige collega, minister van defensie Steven Vandeput (N-VA) het voor bekeken hield. Ook hij had plannen voor een cybermacht, maar die werden nooit gerealiseerd wegens geldgebrek. Dedonder denkt dat ze wel de centjes zal vinden en mikt op Europese relancefondsen, waar geld vrijgehouden is voor projecten rond cyberveiligheid.

Als dat lukt, dan wil België zich profileren als een ‘cybermacht’. ‘Te land, ter zee en in Cyber dus. Dedonder start met een cybercel en wil hooggespecialiseerde profielen aanwerven, om later een cybermacht uit te bouwen. Of ze die ‘specialisten’ kan wegkapen uit de privé zal een kwestie van centjes zijn. Digitale nerds zijn zeldzaam en duur.

Maar, haar premier Alexander De Croo droomt al even ambitieus. “Tegen 2024 moet België in het cyberdomein één van de minst kwetsbare landen worden van Europa”, schrijft hij in zijn beleidsnota. “Om de burgers en bedrijven beter te wapenen tegen de meest intelligente cyberaanvallen zullen de bewustmakingscampagnes worden voortgezet en uitgebreid.”