‘Fout in het systeem moet rechtgezet worden.’

Menig voetballer zal zich in z’n croissantje hebben verslikt, toen hij hoorde dat de nieuwe regering aan hun fiscale voordelen willen zitten. Slechts twee zinnen worden er aan vuilgemaakt – in een regeerakkoord van 82 bladzijden – maar ze klinken als een donderslag bij heldere hemel.

Een sporter moet slechts RSZ-bijdragen betalen op een plafond van 2.352,11 euro per maand – goed voor zo’n 900 euro. Daardoor hoest een verwende veelverdiener die tegen een balletje stampt, minder op bij de belastingen dan iemand die achter de vuilkar zijn boterham met choco loopt te verdienen. Deze systeemfout is al langer een doorn in het oog van ieder met een elementair rechtvaardigheidsgevoel.

Als we het regeerakkoord mogen geloven, zal de politiek definitief snoeien in de (para)fiscale voordelen van profsporters. We lezen namelijk het volgende: “De regering hervormt de huidige fiscale en parafiscale voordelen van beroepssporters en sportclubs met het oog op meer billijkheid, waarbij gegarandeerd wordt dat iedereen een eerlijke bijdrage levert, afhankelijk van de draagkracht van de sport. Tevens zal de controle over de sportmakelaars versterkt worden.”

Kwatongen beweren dat dat rechtstreeks en onrechtstreeks gevolgen heeft voor de tewerkstelling en dat het Belgische voetbal serieus zal moeten inkrimpen.

Nja.