PS vindt de aanwezigheid van klimaatsceptici in het halfrond van de Senaat ongepast.

30 september vindt er in de Senaat een symposium over het klimaatsbeleid plaats van een vereniging oud-parlementairen. Organisator, vzw Pro Lege, heeft wegens te groot succes een verhuis naar de zaal van de plenaire gevraagd omdat die groter is dan zaal M, waar slechts 90 mensen terecht kunnen. Maar dat zien PS-bureau-leden Julien Uytendaele en Latife Gahouchie niet zitten.

“Gezien de aanwezigheid van verschillende klimaatsceptici als spreker in het panel van genodigden, lijkt het ons ongepast”, laat de PS weten. “Hun aanwezigheid in onze gebouwen is al een gunst.”

Vlaams Belang-fractieleider Guy D’haeseleer reageert verontwaardigd op deze weigering. “De Senaat is geen eigendom van de PS”, reageert hij. “De Senaat is per definitie een vrijhaven voor alle mogelijke meningen en gezindten, ook voor diegene die de PS niet aanstaan.”

De PS stoort zich voornamelijk aan de aanwezigheid van de Nederlandse wetenschapauteur Simon Rozendaal (Oxford) en professor-economist Emiel Van Broekhoven (Harvard en Chicago) die sceptisch staan tegenover sommige klimaatstheoriën.  

Guy D’Haeseleer bijt nog meer van zich af en zet de PS op haar plaats: “Het is als democraten onze taak om het recht op vrije meningsuiting en op vergaderen te bevorderen en niet, zoals de PS wil, te beknotten, ook als dat niet meteen onze mening zou zijn.”

Vrijdag wordt beslist of het verzoek wordt aanvaard of niet.