Opstoot bij aanvang van de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.

Zondag liepen enkele politici mee in de Black Lives Matter-betoging waar 10.000 mensen aanwezig waren. Experts vrezen dat die betoging een nieuwe opstoot van het virus zou kunnen veroorzaken. Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) legt zich alvast twee weken verplichte thuisquarantaine op: “Als ik de beelden nu zie: die betoging was beter niet doorgegaan”.

De PVDA-politici zijn echter niet tot eenzelfde inzicht gekomen. Wanneer Jos D’Haese (PVDA) woensdag plaatsneemt in het half rond van het Vlaams Parlement vraagt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens bij ordemotie om Jos D’Haese de toegang tot het gebouw te ontzeggen. “We zien parlementsleden deelnemen aan betogingen waar tot tienduizend mensen verzamelen. Vervolgens komen die gewoon hier het daar opgelopen virus verder verspreiden, ik vind dat ontoelaatbaar”, aldus Janssens. “Als die parlementsleden, zoals meneer D’Haese, niet vrijwillig willen wegblijven uit bekommernis voor alle personeelsleden, parlementsleden en medewerkers na hun deelname aan een illegale bijeenkomst, dan vind ik dat u hem de toegang tot dit gebouw moet ontzeggen en dat hij in geen geval deze plenaire vergadering kan bijwonen.”

D’Haese neemt daarop een klein bochtje en reageert scherp. “Ik snap dat het Vlaams Belang graag zou hebben dat PVDA niet meer in dit parlement zit, maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. De waarheid heeft ook haar rechten. Wat ik heb gedaan, is mijn verantwoordelijkheid nemen.Dat is zorgen dat ik daar was met een mondmasker, tussen mensen waar ik iedere dag mee samenwerk. Op anderhalve meter en met handen wassen. Wanneer het te druk werd, ben ik naar huis gegaan.”

Voorzitter Homans (N-VA) ging niet in op de vraag van het Vlaams belang.