Vlaams Belang dient een opmerkelijk wetsvoorstel in.

Vlaams Belang is de vertragingsstrategieën van de politieke elite beu. We zijn alweer 150 dagen na de verkiezingen en er wordt nog altijd getreuzeld. De preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) hebben op aandringen van de nieuwe PS-voorzitter Paul Magnette, Groen en Ecolo terug uitgenodigd aan de federale onderhandelingstafel. Daardoor wordt van linkse kant druk gezet op N-VA en hebben ze meteen ook een excuus om nog wat tijd te rekken. Over twee weken moeten Bourgeois en Demotte nog eens langs het koninklijk paleis om verslag uit te brengen. Met deze nieuwe input is het onmogelijk dat er tegen dan iets concreets kan worden aangeboden.

Om deze politieke kermis in de toekomst tegen te gaan, wil Vlaams Belang-voorzitter Tom Van grieken een wetsvoorstel indienen waarbij er nog maximaal drie maanden de tijd is om een nieuwe regering te vormen. Zo niet komen er na die drie maanden automatisch nieuwe verkiezingen. Van Grieken vraagt daarvoor een herziening van artikel 46 van de Grondwet.

Merkwaardig is dat ook informateur Johan Vande Lanotte een deadline van drie maanden voor een regeringsvorming een goed idee vindt, al heeft hij dat niet kunnen waar maken.