Juf geeft nog altijd les na twee relaties met leerlingen.

De secundaire school Vibo Sint-Barbara in Beringen, voor kinderen met een beperking en gedragsstoornissen, worstelt met een deontologisch probleem. Ondanks het feit dat ze weten dat één van de juffen van de school een relatie had met twee van haar ex-leerlingen, mag deze vrouw (37) voor de klas blijven staan.

Alicia S. is na twee jaar met haar verhaal naar buiten gekomen. Ze vertelde aan de directie van de school, hoe haar klastitularis haar verleidde en met haar een stiekeme relatie aanging. Maar die school doet daar voorlopig niets mee.

Voorwaarde nummer één: “Alles moest geheim blijven”, vertelt Alicia aan HLN.

Ze had haar verhaal al eerder aan een andere leerkracht gedaan omdat ze zo in de knoop lag met zichzelf. In het gesprek met de directie dat daarop volgde, had ze toen echter alles ontkend uit angst voor haar klastitularis. “Ofwel stoppen we hiermee, ofwel ga je naar een andere school“, had de juf toen gezegd. Alicia was verliefd en ging naar een andere school.

Al die tijd had de juf haar voorgehouden dat hun relatie ernstig was en dat ze samen een leven gingen opbouwen. Groot was haar verbazing toen bleek dat de juf nog een relatie met een leerling had, die ze op de zelfde manier had benaderd, met dezelfde verhaaltjes en dezelfde aanpak.

De twee meisjes deden ondertussen hun beklag bij de directie, die hun verhalen bevestigt, maar er verder niets over kwijt wil.

Het is in ons land niet strafbaar als leerkracht om een seksuele relatie te hebben met een leerling van zestien jaar of ouder, als er wederzijdse toestemming is, zelfs al gaat om jongeren met een licht verstandelijke beperking.

“Heel merkwaardig”, vindt professor Seksueel Strafrecht Liesbet Stevens van de KU Leuven: “Er is hier toch duidelijk sprake  van een machtsverhouding. Bovendien zijn jongeren die zichzelf aan het ontdekken zijn, makkelijk te manipuleren. Dat het niet strafbaar is, pleit de scholen niet vrij om het aan te pakken en het in hun arbeidsreglement te zetten.”