Chinese mondmaskers die uit Colombia komen.

De levering van mondmaskers is een lugubere soap geworden. Uit mailverkeer van de revalidatieziekenhuizen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid – dat De Tijd kon inkijken – blijkt dat het Agentschap tot de conclusie kwam dat de maskers geen kwaliteitsmerk of certificaat dragen en slechts geschikt zijn voor industriële doeleinden. Ze komen niet China maar uit Colombia en waren verpakt in gebruikte babanen- en cornflakesdozen. Om het allemaal nog wat erger te maken zat er in doos ook nog een stront van een of ander dier.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kon dan ook niet anders dan om het gebruik van deze maskers af te raden en ze niet te gebruiken in een direct contact met besmettelijke Covid-19-patiënten.

Vorige week kondigde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) nog met veel trots aan dat de 100.000 maskers richting revalidatiecentra vertrokken. Nog dezelfde dag waarschuwde het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de revalidatiecentra al dat mondmaskers niet bruikbaar waren. Nu weten we waarom. Het gevolg is dat de revalidatiecentra nog altijd onvoldoende maskers hebben om veilig te kunnen werken;