Vlaamse vastgoedbaron Cavens bedot door Amerikaanse kunstzwendelaar

Je herinnert jezelf misschien het ongelofelijke verhaal deze zomer. De Amerikaanse kunsthandelaar Inigo Philbrick belandde in de gevangenis wegens zwendel.

Philbrick liet meerdere partijen in de waan dat zij een schilderij gekocht hadden. Het was de zwendel van de eeuw.

Met de hulp van obscure offshorebedrijven wist Philbrick kunst te verwerven van Jean-Michel Basquiat, Donald Judd, Christopher Wool, Yayoi Kusama en Rudolf Stingel. Probleem: hij verkocht het werk vervolgens aan meerdere partijen tegelijk. Philbrick wordt ervan verdacht voor minstens 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) te hebben gefraudeerd. De openbare aanklager noemt dit een voorzichtige schatting. Het echte bedrag ligt vele malen hoger.

Opvallend: in diverse verslagen verschijnt ook de naam Parfinim NV. Parfinim is het Brusselse bedrijf van Dirk Cavens, een van de rijkste vastgoedbaronnen van Vlaanderen met een geschat vermogen van 40 miljoen euro. Parfinim heeft een werk (Infinity Net van Kusama) gekocht van Philbrick. Deze laatste vroeg het werk nadien op, kreeg het ook en verdween vervolgens met het werk. Volgens gerechtelijke rapporten heeft Parfinim nu een zaak lopen tegen Uovo Art, het opslagbedrijf van het werk (Parfinim NV versus Uovo Art 2015).

Ook de naam van kunstverzamelaar Andre Sakhai duikt op in juridische stukken. Hij beweert dat het werk van Kusama van hem is. Het is een gigantisch juridisch kluwen. Het lijkt er wel op dat kunstverzamelaar Cavens via Parfinim een van de vele slachtoffers is van de Amerikaanse oplichter.

(Thierry Debels)

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More