Vlaamse voetballertjes brengen militaire groet voor Turkije

Voetbal Vlaanderen is een onderzoek gestart naar foto’s en filmpjes van het Beringse Turkse FC.

Voetbal Vlaanderen is een onderdeel van de Belgische voetbalbond en werd op de hoogte gebracht van foto’s en filmpjes die op de sociale media circuleren. Daarop is te zien hoe spelers van verschillende leeftijden een militaire groet brengen om de Turkse soldaten die in Syrië strijden, te eren. De min 10-jarigen droegen hun voetbalzege op aan de soldaten. “Laat onze overwinning met 5-3 van onze U10 een cadeau zijn voor onze soldaten. We zijn een ernstig volk. We willen nog veel cadeaus geven aan onze soldaten. Terwijl we in de kou en in de regen staan, willen we onze ziel offeren voor het bestaan van de Turkse natie. En dit is geen grapje”, luidt het onderschrift bij de foto.

De club Turkse FC reageert met te zeggen dat deze foto niets met politiek te maken heeft en dat ze jaarlijks dit soort foto’s maken ‘uit eerbied voor alle martelaren en hun familieleden’. “Het is nu wellicht gevoelig met de situatie van Syrië, maar ze zouden anders die foto’s ook hebben gemaakt”, aldus de ondervoorzitter Oguz Yücel.

Hij laat nog fijntjes weten dat ze geen voorstander zijn van oorlogen maar dat ze op die manier enkel gesneuvelde soldaten en hun ouders willen eren.

Het lijkt er op dat ze zich in Beringen zich niet alleen vergissen in de scheiding tussen kerk en staat, maar ook in de scheiding tussen politiek en sport.

Dat de beelden massaal likes krijgen van de Turkse gemeenschap, is niet te verwonderen, maar verbijsterend is wel de like van Mustafa Aytar (sp.a) schepen in Houthalen-Helchteren. Het wordt pas hallucinant fout wanneer hij zich verantwoordt door te zeggen dat hij de beelden niet eens zo goed bekeken had. “Ik like alles wat met jeugd en sport te maken heeft”, zegt Mustafa. “Ik wist niet dat er een verband was met de situatie in Syrië. Ik wil vooral dat kinderen zich zo goed mogelijk integreren, in allerlei verenigingen.”

Ondertussen dondert het in Keulen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More