Er zijn twee soorten mensen op deze aardkloot. Zij die dagelijks op de sociale media inspirerende quotes posten over een betere wereld en zij die werkelijk de handen uit de mouwen steken om van deze wereld een betere plek te maken.

De 46-jarige Virginie Vlaminck, afkomstig uit Eeklo, behoort tot de laatste groep. Samen met haar gezin leefden ze op plaatsen als Guinee-Conakry, Nigeria en de Filippijnen.  Ondertussen wonen nu ze al zeven jaar in Chennai, India. Sinds haar verblijf in India is ze een die hard-activiste geworden en doet ze alles om haar omgeving milieubewuster te maken.

Niet alleen kuist ze de straten in een wijk van Chennai, maar elke ochtend raapt ze ook al het aangespoelde plastiek op aan het strand. Onder de plaatselijk bevolking staat ze zelfs bekend als the Belgian woman who cleans our beach. Gelukkig zijn haar inspanningen niet onopgemerkt voorbijgegaan aan de plaatselijke bedrijven die op hun beurt het strand voorzien hebben van vuilnisbakken. 

Via de lokale scholen probeert ze nu vele ouders te bereiken. “Als we de ouders kunnen overtuigen het strand proper te houden, volgen de kinderen misschien het voorbeeld”, aldus Virginie.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."