Evenepoel en Van Aert de wedergeboorten van Merckx.

Zet Remco Evenepoel tussen tien renners ( en je kent Evenepoel niet) dan haal je hem er niet uit als nieuwe toptalent en wonderkind van het wielrennen. Zet Wout Van Aert tussen tien renners ( en je kent Van Aert niet) dan haal je hem eruit als een renner die über-scherp staat afgetraind en gefocust staat te stralen om de rest van het peleton naar huis te rijden.

Van Aert heeft de blik van wielerwijsheid. Hij heeft gekeken, geleerd en gefaald en kent de stiel van het fietsen. Evenepoel is impulsief, een lefgozer met een overvloed aan talent, jong en gretig en schreeuwt het van de daken dat hij eraan komt. De koers is (weer) van ons.

Remco en Wout zijn serial winners. Met corona half in het kot, reden de twee supertalenten de concurrentie op een hoopje. Van Aert deed het op z’n Italiaans en zette zowel de Strade Bianche als Milaan San Remo achter zijn naam. Remco Evenepoel deed het op zijn Spaans met de Ronde van Burgos. Vier ronden, negen zeges. Menig Vlaams haar kwam overeind staan bij het aanschouwen van de twee wonderzonen. Volgens die andere Vlaamse wonderzoon, Eddy Merckx (75), kan de klassieke renner Van Aert alles winnen omdat hij de power heeft, de koppige vastberadenheid van een cross-coureur en bovendien over een extra wapen beschikt: zijn snelheid aan de streep.

En wat Remco betreft: “Laat hem doen, laat hem rondes rijden, jong of niet, hij heeft er de moteur voor.” Laten we niet vergeten dat er nog een derde toptalent is. Eentje die al langer meegaat: Patrick Lefevere. In het Het Laatste Nieuws onderstreept de geïmporteerde Belg, Andrei Tchmil, het belang van Lefevere voor Evenepoel. ” De rijke knowhow van Patrick Lefevere, die al meerdere grote kampioenen de geschiedenis van het moderne wielrennen hielp schrijven, zal ­ervoor zorgen dat Remco rustig groeit en zijn enorme motor niet vroegtijdig opblaast. Belangrijk. Hij moet nog miljoenen (sic) kilometers mee. ­Evenepoel is een ruwe ­diamant, die je zorgvuldig dient te slijpen tot een briljant. Patrick weet hoe”, aldus Tchmil.

Als corona het toelaat staan er het Belgische wielrennen geweldige jaren te wachten.