Gisteren brachten we al de legale mogelijkheden, vandaag gaan we de iets stoutere toer op. En maandag doen we er nog een schepje bovenop.

Eerder riep de Belgische overheid op, alle niet-vergunde wapens vrijwillig in te leveren. Iedereen die een vuurwapen had en waarvoor hij of zij geen vergunning had, kon het wapen binnenbrengen zonder daarvoor gestraft te worden. Nu zit die amnestieperiode erop zit, werden er bij staalgigant Arcelor in Zelzate zo’n 12.500 wapens gesmolten.

‘t Is nu niet dat we hier op de P-redactie wapengekken zijn. Wij zijn eerder voorstander van het make love, not war-principe. Wij maken dan ook redelijk wat love. Maar toch hebben we hier wat bedenkingen bij.

Het zijn namelijk de brave mensen die hun schietijzer gedwee afstonden. Mensen die denken: “Wat ligt dat hier ook te doen, ik ga dat toch nooit gebruiken.” Mensen die de wapens als erfstuk in huis hadden. Iets dat nog bij nonkel Jos op de zolder lag, nog van den tijd dat er helemaal geen vergunning voor nodig was.

Maar de minder brave mensen, die hun illegaal wapen bewust in huis hebben gehaald, die hebben dat waarschijnlijk niet binnengebracht. Inbrekers, pikkendieven en alloeha akbar-roepend schorremorrie, die hebben dat tuig waarschijnlijk nog gewoon in huis.

Soit, daar sta je dan, met lege handen tegenover een gewapende crimineel. Gisteren gaven we je een reeks legale mogelijkheden, nu zochten we uit wat er zoal iets minder legaal is. Alweer met een knipoog uiteraard, want wij willen niemand aanzetten tot illegale activiteiten.

Wens je jouw uppercut een beetje kracht bij te zetten? Dan is een boksbeugel allicht wat voor jou. Een plat stuk metaal met daarin vier gaten om de vingers doorheen te steken om een vuist te maken. Niet alleen de impact van je slag is veel groter, het beschermt ook nog eens je eigen knuist. En het past perfect in uw broekzak. Bij ons is zo’n boksbeugel verboden, maar er zijn Europese landen waar je er mee over de straat mag. Dat zorgt er voor dat het heel eenvoudig via internet te bestellen valt. Voor tien euro heb je al een prima in de hand liggend exemplaar.

Pepperspray is ongevaarlijk, maar schakelt je belager toch voor enige tijd uit. Dankzij de capsaïcine, het pittige bestanddeel van chilipeper, zal hij namelijk even niet meer zien waar hij tegenaan loopt. In sommige landen is dit goedje helemaal verboden, in andere landen – zoals bij ons – mag het enkel door de politie gebruikt worden en nog elders kan iedereen het gewoon bij de kruidenier op de hoek kopen. Dat maakt het natuurlijk vrij vlot verkrijgbaar bij ons. Op et wereldwijde web kan je een flesje kopen voor nog geen tien euro.

Een stroomstootwapen mag, net als pepperspray, in ons land enkel door ordehandhavers gebruikt worden. Zo’n taser legt weerspannigen even het zwijgen op door middel van een stevige stroomstoot. Of voor altijd, want in de Verenigde Staten zijn er inmiddels al verschillende doden gevallen door het gebruik van dit wapen. Als brave burger mag je zoiets uiteraard niet op zak hebben, maar daar hebben creatieve fabrikanten wat op gevonden. Een stengun die er net als een smartphone of een zaklantaarn uitziet, bijvoorbeeld. Voor de prijs hoef je het niet te laten: vanaf vijfentwintig euro kan je er eentje bestellen op het wereldwijde web. Degelijke exemplaren, zoals die van de speciale eenheden van de politie, kosten al gauw 1.500 euro per stuk.

Een telescopische wapenstok is nog zo’n speeltje waarmee enkel de politie mag rondlopen in ons land. In elkaar geschoven past dit in een ietwat groot uitgevallen broekzak, uitgetrokken meet een dergelijke matrak om en bij de zestig centimeter. Op het wereldwijde web kan je al zo’n uit de kluiten gewassen antenne bestellen voor vijftien euro. Thuis geleverd in een neutrale verpakking, dat spreekt voor zich.

En hoe zit het nu met vuurwapens? Pistolen, revolvers, tweelopen en karabijnen mag je in huis halen mits je er een vergunning voor aanvraagt. Zo’n autorisatie zal je enkel krijgen als je meerderjarig bent, geen zware misdrijven hebt gepleegd, nooit in een psychiatrische instelling hebt gezeten, een medisch attest kunt voorleggen waarin staat vermeld dat je in staat bent een wapen te manipuleren zonder een gevaar te zijn voor jezelf of anderen en, afhankelijk om wat voor soort vuurwapen het gaat, slagen voor een theoretische én praktische test omtrent de regelgeving en het hanteren van het wapen. Daarenboven moeten alle meerderjarige personen die met jou onder één dak wonen akkoord gaan en dien je een wettige reden op te geven waarom je een vuurwapen wenst aan te schaffen. Wie op die laatste vraag antwoordt ‘Eventuele inbrekers op hun okkernoten schieten’, die zal kunnen fluiten naar zijn toestemming. De prijzen van vuurwapens lopen sterk uiteen. Een goeie ouwe Colt .45 zoals de cowboys er één hadden bijvoorbeeld, kost nieuw 2.350 euro.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.