Vlamingenhater noemt Vlaamse strijd slecht nieuws

Wie de eerste aflevering van de propagandareeks over prins/koning Filip gisteren op de VRT goed bekeken heeft, viel allicht al na amper 2 minuten van zijn stoel. Een Franstalige journalist van La Libre Belgique omschrijft het jaar 1960 als een moeilijk jaar.

Er is de onafhankelijkheid van Congo en het protest tegen de Eenheidswet van Gaston Eyskens. Volgens die journalist wordt in Brussel ook voor de eerste keer “Walen buiten” geroepen tijdens een betoging. Volgens die Franstalige journalist is die terechte Vlaamse strijd “slecht nieuws”.

De journalist vergist zich overigens. Die strijdkreet werd pas later geroepen tijdens de terechte en legitieme strijd om de universiteit van Leuven Vlaams te maken.

Zeker is dat er toen al tegen de Vlaamse strijd geschreven werd door rabiate Vlamingenhaters. Toen al slaagde de Brusselse krant Le Soir er niet in om haar neutraliteit te bewaren. De krant kon toen al niet verbergen dat ze een Franstalige krant is. Zo heeft ze het in de verslaggeving over de betoging van 29 december 1960 over “les extrémistes flamands qui veulent profiter pour diviser le pays en trois zones” (de Vlaamse extremisten die willen profiteren om het land in 3 zones te verdelen).

Zestig jaar later slagen Franstalige journalisten (hoernalisten) er nog steeds in om Vlamingen te schofferen met onzinnige en onterechte beweringen. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More