Er doen de meest wilde theorieën de ronde over de oorsprong van covid-19. 

Gaande van een mislukt experiment in een laboratorium ergens in Wuhan tot een creatie van niemand minder dan Bill Gates. De fervente samenzweerders weten zelfs het virus te linken aan 5G

Maar de meest plausibele verklaring blijft toch dat de vleermuis de hoofdoorzaak is. Vermoed wordt dat het virus oorspronkelijk in een vleermuis huisde – wellicht de Chinese Hoefijzervleermuis – en vervolgens via een gastdier – mogelijk de civetkat – op een Chinese dierenmarkt is beland, waarna het zich razendsnel verspreidde. 

Na SARS en Covid-19 probeert China te voorkomen dat er weer een gevaarlijke virusziekte ontstaat door de Chinese omgang met dieren. Daarom dat ze  de consumptie van wilde dieren per decreet verboden hebben. Officieel toch. Want wie controleert de illegale markten?

Kijk maar in Indonesië. Ondanks een verplichting van de regering om de dieren van het menu te halen, wordt er nog steeds vleermuizenvlees verkocht op de wet markets. Tot deze conclusie kwam Evgeny Lebedev, eigenaar van het Britse dagblad The Independent. Hij kwam in het bezit van enkele foto’s, genomen begin april, die duidelijk aantonen dat vleermuizen nog steeds volop verkocht worden in sommige delen van Indonesië.

De Russische miljonair is behalve journalist ook een grote dierenvriend. In zijn column gaat hij flink tekeer tegen de wet markets en spreekt de Britse regering aan om een internationaal comité te vormen met andere landen om de strijd tegen deze illegale markten aan te gaan. 

“After this pandemic, we have an opportunity to recast our relations with the animal world. Or, we can sit back and wait for the next outbreak”, concludeert hij.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."