De Britse consumentenorganisatie Which? Onderzocht de gemiddelde vluchttijden van zo’n 125 routes van grote luchtvaartmaatschappijen. Ze vergeleken die van in 2009 met die van vorig jaar. Ze kwamen tot de merkwaardige conclusie dat vluchten nu langer duren dan toen.

Je zou verwachten dat we met de moderne technologieën sneller zouden vliegen dan een klein decennium geleden. Uit het onderzoek bleek echter dat de reistijd voor 76 van de 125 routes nu langer duurt dan in 2009. Sommige van die vluchten hebben plots een reistijd van wel dertig minuten extra.

Dat zou willen zeggen dat 61 procent van de vluchten meer tijd in beslag neemt. Maar klopt dit wel? Uit het onderzoek blijkt dat luchtvaartmaatschappijen steeds meer tijd zijn gaan rekenen voor dezelfde vluchten. Zo maken ze de kans op een vertraging kleiner. En net door die extra tijd zullen vliegtuigen vaker op tijd vertrekken. En niet totaal onbelangrijk, zo moeten ze ook minder vaak boetes voor de vertragingen betalen. Maar het negatieve gevolg is  dat we regelmatig langer dan nodig moeten wachten vooraleer we kunnen vertrekken.

Er kwamen al reacties die het onderzoek weerleggen. Volgens de maatschappijen is er tegenwoordig gewoonweg meer verkeer in de lucht , waardoor de kans groter is dat vliegtuigen even moeten wachten tot een ander toestel is geland. En de extra reistijd is dus gewoon weg nodig om een realistische planning te maken. Hoe dan ook: het ging vroeger sneller.