Bij de meeste commerciële vluchten vliegt men voor het grootste deel van de reis op de automatische piloot. Christian Scherer, topman bij Airbus, zegt tijdens de Parijse luchtshow in een interview dat vliegtuigen zonder problemen volledig autonoom kunnen vliegen. De piloot is in de cockpit enkel nog aanwezig voor als het misgaat.  Het is wachten tot passagiers het aandurven om in een vliegtuig zonder piloot plaats te nemen.

Op de International Paris Air Show (SIAE) toont de luchtvaart en defensie-industrie zijn nieuwste vliegtuigen aan potentiële klanten. Het is de grootste vliegshow ter wereld. Verschillende fabrikanten presenteren onbemande vliegtuigen, voornamelijk voor militaire doeleinden. Sommige bedrijven stellen ook onbemande “luchttaxi’s” van de toekomst voor.

Volgens Schere is de piloot in het toestel aanwezig om iedereen een geruststellend gevoel te geven. Volgens de topman van Airbus hebben we eigenlijk geen piloten meer nodig. Het is nog even wachten totdat passagiers zich op hun gemak voelen om aan boord van een onbemand toestel te stappen.

Hij zei ook dat Airbus de nodige technologie voor autonoom vliegen in huis heeft, evenals de mogelijkheid om met slechts één piloot te vliegen. De topman hoopt dan ook dat de wetgeving zich klaarmaakt zodat we binnenkort autonoom kunnen vliegen. “Dit is geen kwestie van technologie, die is er. Het zijn de toezichthouders, en het publiek dat zijn visie nog zal moeten aanpassen.”

“Als het gaat om autonome passagiersvliegtuigen, is veiligheid een voor de hand liggende zorg. De bezorgdheid na de twee dodelijke crashes van de Boeing 737 Max-jet is natuurlijk heel begrijpbaar.”

Scherer laat ook weten dat zijn bedrijf hoopt in de komende vijftien jaar elektrische jets beschikbaar te hebben. Hij denkt dat de wereld in de komende 20 jaar minstens 37.000 nieuwe vliegtuigen nodig zal hebben, vooral in Azië. Hij hoopt dan ook dat uiteindelijk de hele industrie zich zal aanpassen en zal stoppen met het creëren van uitstoot.

Ga jij vanaf nu checken of er een piloot aanwezig is wanneer je naar je vakantiebestemming trekt?