Waarna je weer zo’n 400 kilometer ver kunt rijden.

De Piëch Mark Zero heeft drie elektromotoren. Twee daarvan drijven elk een achterwiel aan, de derde zet de voorwielen in beweging. Het gecombineerd vermogen bedraagt 610pk. Dat is in deze tijden niet meer echt spectaculair, maar de Mark Zero wil daarmee wel vooruit. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt 3,2 seconden, de top ligt op 250 km/u.

Nog straffer zijn de batterijen. Bij Piëch geven ze het geheim vooralsnog niet prijs, maar de auto zou beschikken over speciale accucellen die razendsnel stroom opnemen en tijdens het laden ook niet warm worden. De Mark Zero heeft bijgevolg geen nood aan een koelsysteem, wat voor minder gewicht zorgt, wat dan weer voordelig is voor de prestaties en de actieradius.

De batterijen zouden van nul naar tachtig procent opladen in net geen vijf minuten. Op een volledige lading geraakt de Mark Zero 500 kilometer ver, dus tachtig procent is goed voor 400 kilometer.

Dat zijn natuurlijk geweldige theoretische cijfers, die we jammer genoeg nog niet zo snel zien omgezet worden in de praktijk. Om zoveel stroom op zo’n korte tijd te laden, heb je hoogspanning nodig. En armdikke kabels, om die hoogspanning te kunnen geleiden. En dat zien we nog niet zo snel op pakweg iedere snelwegparking geïnstalleerd.

1

Image 1 of 4

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.