Waar zou die ‘2018’ anders vandaan komen?

Het was de Scytische monnik Dionysius Exiguus, die zo’n 525 jaar na de geboorte van Jezus zoiets had van: “Eigenlijk zouden we een jaartelling moeten hebben en 525 jaar geleden was het een ideaal moment om daar mee te beginnen.” Hij stapte met zijn voorstel naar paus Johannes I. Die antwoordde: “Meer dan honderd jaar geleden kwam ene Orosius ook al eens met het idiote idee er een jaartelling op na te houden. Maar dat is nutteloos.”

Pas 206 jaar later, toen de Engelse chronoloog en historicus Beda Venerabilis nog eens met hetzelfde idee kwam, werd de jaartelling daadwerkelijk ingevoerd. Toen werd beslist dat de mensheid in het jaar 731 leefde.

Maar goed. Ook lang voor de geboorte van Jezus – al hebben historici recent uitgedokterd dat dit eigenlijk een jaar of vijf vòòr het jaar 1 moet geweest zijn – liepen er al mensen rond op deze aardkloot. En lang voor die mensen er waren, werd onze planeet bevolkt door dinosaurussen. Maar toch waren er gisteren heel wat mensen die dachten dat de aarde jarig was en haar een gelukkige verjaardag wensten.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.