“Volgens Google zijn zwarte dames alleen goed voor adult-films”

Wie heel goed zoekt, die kan onder iedere steen wel een vorm van racisme vinden. ‘The Markup’ heeft er alweer eentje gevonden.

The Markwatte? Wel, The Markup is een Amerikaanse non-profitorganisatie. Ze werd opgericht met als doel om zich te concentreren op datagestuurde journalistiek, die de ethiek en impact van technologie op de samenleving bestrijkt.

Als je iets intikt op Google, dan vult de site dit automatisch aan. Wie bijvoorbeeld ‘oelewapper’ intikt, die ziet onder andere ‘oelewapper van de week’ als suggestie verschijnen.

Bij The Markup hebben ze nu ontdekt dat, als je ‘black girl’ intikt, er ‘black girl p0rn’ bij de suggesties komt. Ook wie ‘Asian girl’ intikt ziet ‘p0rn’ verschijnen. En ‘t strafste van allemaal: wie ‘white girl’ intikt, die ziet dit helemaal niét tevoorschijn komen.

Racisme, volgens The Markup. “Alsof zwarte en Aziatische vrouwen alleen maar goed zijn voor porno.”

Tuurlijk zijn die suggesties van Google gebaseerd op het aantal zoekresultaten. Of met andere woorden: er zijn meer mannen die zich aan de aap willen sleuren tijdens het aanschouwen van de acrobatische kunsten van zwarte of Aziatische vrouwen, dan die van blanke dames.

Toch nam Google de aantijgingen ernstig. “De taal die verscheen in de keyword planning tool is beledigend, en er worden normaal filters gebruikt om dit soort zaken te vermijden”, aldus Susanne Blackburn, woordvoerster van Google. “Maar blijkbaar werkten die niet naar behoren. De woorden zijn nu verwijderd van de tool, en we zoeken naar oplossingen hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden.”

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More