Het is een cliché dat vaak naar terugkomt. Iemand vlamt u langs rechts voorbij of begint al van ver met zijn lichten te knipperen. U kijkt in de spiegel…het is weer een BMW. 

Maar klopt dat cliché ook? Volgens een Britse studie bij drieduizend bestuurders wel. BMW-rijders zijn volgens de ondervraagden effectief de meest agressieve bestuurders, gevolgd door Land Rover- en Audi-chauffeurs. ‘Vooral blauwe wagens rijden agressiever’, aldus de studie. ‘Gevolgd door zwarte en zilveren.’ De bestuurders zijn vaak mannen tussen 30 en 35 jaar. Van alle types kwam de BMW M3 als minst populaire uit de bus.

Deze resultaten hebben vooral te maken met een bepaald stereotype dat we in ons hoofd hebben over BMW-chauffeurs. Zodra we een dikke BMW in onze spiegels zien, gaan we er vanuit dat dit een omhooggevallen zakenman is die graag aan bumperkleven doet.

BMW zelf zit ermee verveeld dat hun bestuurders vaak worden bestempeld als asociaal en agressief. ‘Het is jammer dat ons merk gelinkt wordt aan verkeersagressie. We geven cursussen om goed te leren rijden en we spelen de laatste tijd ook meer in op een energiezuinig imago om andere bestuurders aan te trekken. Hopelijk verandert de opinie hierover dan ook snel’, aldus een woordvoerder van BMW.

Asociale BMW-piloten: Fleddy Melculy heeft er zelfs een liedje over gemaakt.