“Het is genoeg geweest”, aldus VW-baas Frank Welsch.

Over Adolf Hitler valt niet veel goeds te vertellen, maar zijn idee om ‘een auto voor het volk’ te bouwen was toch wel een schot in de roos. Ferdinand Porsche ging met die opdracht aan de slag en in 1938 werd de eerste Volkswagen Kever geproduceerd. Uiteraard onderging de guitige auto in de loop der jaren wel wat veranderingen, maar de auto werd in Mexico toch maar mooi tot 2003 geproduceerd. Een slordige 20 miljoen exemplaren werden aan de man gebracht en daarmee is de Kever de langst én meest geproduceerde auto ooit.

In 1994 stelt Volkswagen op de Detroit Motor Show de Concept One voor: een moderne auto die duidelijk heel wat stijlkenmerken heeft van de iconische Kever. Eigenlijk was de concept bedoeld als gekkigheid, maar het regent kreten van verrukking op het salon. Autojournalisten beschrijven massaal waarom de auto in productie zou moeten gaan. Bij Volkswagen ruiken ze het commercieel succes en de auto gààt vanaf 1997 ook in productie. Hij krijgt de naam New Beetle. In 2001 komt de volgende generatie op de markt, die voortaan gewoon ‘Beetle’ heet.

Of hij nu Kever wordt genoemd, New Beetle of kortweg Beetle heet: eigenlijk is de auto al tachtig jaar lang in productie. Dat is lang genoeg, volgens Frank Welsch. “Er komt geen opvolger meer voor de huidige Beetle. De auto was gebouwd met de geschiedenis in het achterhoofd, maar zoiets kan je toch niet vijf keer achter mekaar doen? Hoe zou de nieuwe generatie dan moeten heten? New New New New Beetle?”

En daar heeft de beste man ook wel een beetje gelijk in natuurlijk. Maar toch is er voor de liefhebbers van retro-VW’s ook nog goed nieuws. De I.D. Buzz, die veel trekjes van de Type 2 Transporter heeft, zou in 2021 in productie gaan.

Onder vindt u de geschiedenis van de VW Kever in beeld.

1

Image 1 of 14

Prototype van 1937

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.