Steven Van Gucht: “De kans om thuis besmet te geraken, is vele malen groter.”

Uit angst om besmet te raken met Covid-19 stellen veel patiënten een opname en behandeling in het ziekenhuis uit. Viroloog Steven benadrukt in HLN dat de kans dat je in het ziekenhuis besmet raakt, veel kleiner is dan thuis. Hij deed die uitspraak nadat in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas de volledige oncologische afdeling in quarantaine is geplaatst na 16 besmettingen met corona. Niet meteen geruststellend nieuws voor mensen die er al niet gerust in waren.

“In het begin van de pandemie waren er wat besmettingen in ziekenhuizen en zorgcentra, maar dat was te wijten aan een tekort aan beschermingsmateriaal”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “We zien sindsdien heel zelden besmettingen en wanneer gezondheidswerkers dan toch besmet geraken, is die contaminatie heel vaak gebeurd in de koffiekamer of op bijeenkomsten achteraf.”

In Sint-Niklaas zitten ze wel met het probleem om de afdeling oncologie weer corona-vrij te maken. Eerst moet de hele afdeling leegstromen, ofwel door ontslag van patiënten ofwel via het overbrengen van patiënten naar een andere afdeling. Daarna moet de afdeling worden gereinigd en ontsmet. Dat zal dus zeker een tweetal weken duren.

Angst is zelden gebaseerd op feitelijkheden. Wie bang is om vermoord te worden, denkt bijvoorbeeld dat een lege straat, ‘s nachts, in een grote stad gevaarlijk is, terwijl statistieken aantonen dat je de meeste kans maakt om vermoord te worden, thuis is, in het weekend.