Tegelijk vinden ze waterstof maar niks.

De auto met verbrandingsmotor is met uitsterven bedreigd, dat is geen nieuws meer. Het alternatief waarop volop wordt ingezet, is elektriciteit. Maar ook aan een EV kleven enkele nadelen.

De grondstoffen voor de accu’s worden op een milieu- en kindonvriendelijke manier ontgonnen. Bovendien zijn dit geen onuitputbare bronnen. De actieradius van een EV is voor heel wat mensen voorlopig nog een struikelblok. En de accu’s laden kost net iets meer tijd dan een volle tank aardsap halen.

Daarom zijn er ook automerken die inzetten op waterstof. Met een auto op waterstof kan de actieradius flink uitgebreid worden, en is er een kleiner accupakket nodig dan bij een EV.

Toch gelooft Hakan Samuelsson, de CEO van Volvo, niet echt in waterstof. Volgens hem kunnen autofabrikanten maar beter stoppen met tijd en geld te verspillen, aan de ontwikkeling van de auto op waterstof. In de plaats daarvan, kunnen ze diezelfde tijd en datzelfde geld beter steken in het verder ontwikkelen van EV’s.

“Een elektrische auto is veel efficiënter dan één op waterstof”, klinkt het. Bovendien zullen elektrische auto’s over vijf jaar veel beter zijn dan nu, zodat er simpelweg geen nood meer zal zijn aan auto’s op waterstof.”

Het zou natuurlijk kunnen dat hij gelijk heeft. We kijken even naar de Tesla Model S die vijf jaar geleden werd geproduceerd. Die had een actieradius van 420 kilometer. De huidige Model S Long Range geraakt (theoretisch) maar liefst 610 kilometer ver op één batterijlading.

Da’s maar liefst 45 procent meer range. Maar aan de andere kant: ook de accucapaciteit nam toe met 43 procent, en weegt een slordige honderd kilogram meer.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.