Tel ze maar na: 625 paarden zitten er onder de motorkap van de M8 Competition coupé.

Onder die imposante kap woont namelijk een 4,4 liter grote V8, die beademd wordt door twee turbo’s. Daar waar die in de ‘gewone’ M8 600 pk levert, zijn dat er in Competition-trim 25 meer. Het fenomenale koppel van 750 Nm wordt richting de vier wielen gestuurd. Indien je echt wenst, kan je ‘m via de rijmodi ook enkel achterwielaangedreven maken. Maar geloof ons: alleen de achterwielen kunnen al dat geweld niet aan.

Daarmee presteert de M8 Competition natuurlijk ook fenomenaal. De sprint van nul naar honderd neemt amper 3,2 tellen in beslag. De topsnelheid is niet begrensd op 250 km/u, maar pas op 310 km/u.

Het vermogen is niet het enige verschil tussen de M8 Competition en de M850i die we eerder reden. Ook de adaptieve dempers, de stijvere motorsteunen, de stuggere antirolstangen, de andere achteras en verschillende aangepaste onderdelen aan het chassis maken van deze M8 een echte tijger voor op het circuit. Zelfs de remmerij kan je naar wens aanpassen: comfortabel of heel erg bijterig.

Desondanks al die kracht en al dat potentieel, laat de M8 Competition zich ook graag rijden als een gedistingeerde GT. Hoe we dat bedoelen? Wel, ondergetekende rijdt met een coupé van hetzelfde merk, die in alle opzichten enkele maten kleiner is. En die lijkt soms te schreeuwen: ‘Misbruik me, geef me op mijn verdoemenis!’

Maar de M8 Competition doet dat dus niét. Die laat zich even graag op het gemakje cruisen. Zelfs wanneer er één of andere malloot met een diesel met AMG-pack, waarvoor die M-badge blijkbaar werkt als een rode lap op een stier, in je kont zit te pushen, heb je zoiets van: “Ik weet dat ik sneller ben dan jij, oetlul. Maar dat ga ik je mooi niet laten zien.”

Maar àls je dat gaspedaal vloert, dan accelereer je zò snel dat ‘een kriebel in de buik’ een understatement is. Als je ervoor opteert om manueel te schakelen met de flippers aan het stuur, dan moet je goed op de toerenteller letten of je trekt ‘m zo de begrenzer in, zo snel gaat het dan.

Nog bijzonder knap is, hoe BMW erin slaagde om de 8-reeks zo ‘klein en fijn’ te laten aanvoelen. De M8 Competition weegt 1.860 kilogram en is 4 meter en 87 centimeter lang, maar toch voelt hij compact aan. Het is pas wanneer je ‘m tussen twee auto’s in gaat parkeren in een rij, dat je tot het besef komt dat je met een uit de kluiten gewassen auto onderweg bent.

Bijzonder verslavend

Het grote nadeel aan de M8 Competition is, dat het een bijzonder verslavende auto is. We konden het niet aanzien dat-ie stilstond op de oprit, er moest gereden worden. Bestemming na bestemming werd verzonnen, en die bestemmingen waren meestal niet bepaald bij de deur.

Vrijdag haalden we de auto in Bornem op met een volle tank, en toen we ‘m de maandag daarop weer binnenbrachten, zat er in die tank niet veel meer in. Toch hebben we er gedurende dat weekend nog voor 180 euro aan Super98 in gekieperd. Zoveel hebben we er dus mee gereden. Natuurlijk lust hij ook wel best een flinke slok: gedurende ons testweekend zaten we op een gemiddeld verbruik van 12,7 liter. Maar dat vinden we, in ruil voor wat je ervoor terugkrijgt, eigenlijk nog heel schappelijk.

Wat kost dat?

Wel, da’s een vraag die we tijdens ons testweekend meer dan eens gehoord hebben. Het antwoord: redelijk wat. Maar dat had je waarschijnlijk al wel verwacht. De vanafprijs bedraagt 171.500 euro, ons testexemplaar deed daar nog voor zo’n 20.000 euro aan opties bovenop.

Is dat ‘schandalig veel’, zoals het wederantwoord op ons antwoord op deze vraag geregeld klonk? Eigenlijk niet. Het is misschien een gekke redenering, maar de M8 heeft een vanafprijs van 264 euro per pk. We hebben eens even nagekeken, en da’s eigenlijk dezelfde ‘prijs per pk’ die pakweg Audi hanteert voor zijn instapper van de A3, met de zwakste motorisering. 

Samengevat

De M8 Competition zou je met heel veel verbeelding kunnen de perfecte vrouw kunnen noemen. Ze is bloedmooi, heeft klasse en stijl. Ze heeft een gemakkelijk, meegaand karakter, maar ze kan bijzonder pittig uit de hoek komen wanneer je dit van haar verlangt.

De M8 Comptetion kost ook behoorlijk wat geld, maar als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt valt dat eigenlijk nog relatief mee. En trouwens: voor niks heb je niks.

1

Image 1 of 10

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.